Inloggen Registreren
Welkom op de coaches community van België en Nederland. Log in of registreer om de database te bezoeken.

Heeft Conté (Chelsea) gelijk om alcohol toe te staan?

Meer
31 dec 2016 08:15 - 31 dec 2016 09:30 #421 door Pieter
Pieter heeft een nieuw onderwerp gemaakt: Heeft Conté (Chelsea) gelijk om alcohol toe te staan?
​Terwijl Guardiola zijn spelers aan een streng voetbaldieet onderwerpt, stelt Conté dat alcohol na de wedstrijd zijn spelers helpt bij het herstel.Of je nu op het hoogste niveau of op lager niveau speelt, de redactie van Provbal vond het belangrijk om tijdens de feestdagen eens uitvoerig het oor te luister te leggen bij Physical coach Stijn Lintermans over de Conté kwestie!

De cultuur van voetbal en alcohol

Alcohol consumptie heeft altijd een sterke associatie gehad met voetbal, denk maar aan de grote sponsordeals met topteams, alsook onze eigenste Jupiler League. De drinkcultuur van voetbalsterren in de 70’s, 80’s, 90’s was buitensporig. Vaak leidde dit tot alcoholverslaving en gezondheidsproblemen. Spelers zoals Garrincha, Tony Adams (Arsenal), George Best (Manchester United), Paul Gascoigne speelden op het hoogste niveau terwijl ze hoge hoeveelheden alcohol dronken tijdens het seizoen.

Er leeft ook een mythe onder voetballers dat alcoholconsumptie na een wedstrijd helpt bij herstel. Dit idee is gebaseerd op een theorie dat alcohol over een hoog aantal koolhydraten beschikt.

Ethanol

Het is belangrijk dat we de impact van alcohol op voetbalprestaties kennen. Alles wat je aan je lichaam toedient heeft immers een negatieve of positieve invloed op je prestatie. Het is echter belangrijk om te weten dat alcoholische dranken ethanol bevatten. Hoe hoger het percentage ethanol, hoe sterker de drank, en hoe meer invloed het zal hebben. Alcoholverbruik is gemeten in eenheden. Een eenheid bevat 10 ml of 8 gram alcohol.

Als eenheid wordt een glas bier (250cc) vergeleken met een glas wijn (100cc) of een glas sterke drank (35cc). Allemaal bevatten zij ongeveer 12g alcohol wat resulteert in een bloedalcoholgehalte van 0.2 promille bij een man en 0.3 promille bij een vrouw. Een vrouw heeft sneller een hoger bloedalcoholgehalte, omdat zij doorgaans lichter van gewicht is, maar ook omdat zij een kleinere hoeveelheid dehydrogenase, een enzym dat de alcohol afbreekt, heeft.

Richtlijnen bij het drinken van alcohol

De grootste problemen treden op wanneer een speler aanbevolen hoeveelheden overschrijdt in een kort tijdsbestek. Dit heet ‘binge drinking’. Vaak komt dit voor als spelers uitgaan om een overwinning te vieren. Veel hangt af van de snelheid waarmee spelers alcohol drinken. Indien je over 4 glazen alcohol een hele avond en nacht doet, zal je natuurlijk minder dronken worden dan wanneer je 4 glazen op een uurtje drinkt.

Alcohol drinken na de wedstrijd beïnvloedt je ‘post-match recovery’, je gezondheid en je imago. Vaak gebeuren op zo’n moment ook stomme ongelukken en bijgevolg stomme blessures.

Het is aan te raden om water of ‘soft drinks’ te drinken tussen alcoholische drinken om je hydratatie op peil te houden. Algemeen wordt gesteld om te pre-hydrateren alvorens je een alcoholische drank nuttigt.

Minder spierkracht

Er werd een studie gepubliceerd in ‘Journal of Science And Medicine in Sports’ die het effect van alcohol na inspanning bekeek. De deelnemers die alcohol dronken na inspanning hadden 15-20% minder spierkracht dan diegene die sinaasappelsap dronken. Dit had effect tot 60 uur na de consumptie. Deelnemers in de alcohol groep hadden een hogere graad van verzuring in de spieren tijdens deze periode.

Alcohol metabolisme bij voetbalspelers

Je lever doet het meeste werk om alcohol af te breken. De duur is afhankelijk van speler tot speler. Tezelfdertijd kan er geen glucose geproduceerd worden. De lever heeft B-vitamines nodig voor de verwerking van alcohol. Als er veel alcohol genuttigd wordt dan kan er een vitamine B tekort ontstaan.
Ten onrechte werd lang gesteld dat koffie en/of een koude douche je helpt om nuchter te worden. Deze maatregelen hebben echter weinig tot geen effect. Het lichaam kan 100 mg alcohol per kg van je lichaamsgewicht per uur oxideren. Dat is slechts 1 eenheid alcohol per uur.

We hebben reeds bewijs dat alcohol effecten heeft op het aerobe systeem. Een kater of ‘hangover’ zal zoals eerder vermeld je atletische prestatie nog lange tijd beïnvloeden. Meteen alcohol nuttigen na een inspanning doet je het belang van herstel en de nood aan belangrijke macro-nutriënten (koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten) vergeten. De energie die vrijkomt door alcohol te drinken veroorzaakt een slaaptekort. Wanneer je slaapt werken je groeihormonen aan spieropbouw. Deze anabole processen raken ook verstoord.

Wat gebeurt er als je alcohol drinkt de avond voor de wedstrijd?

Veel spelers in de provinciale reeksen gaan op vrijdag en/of zaterdagavond uit tot in de vroege uurtjes. Hierdoor is een optimale prestatie vaak onmogelijk. Het hangt er uiteraard vanaf wat spelers belangrijk vinden. Als voetbal eerder bekeken wordt als ‘fun’ is optimale prestatie niet het doel. Het effect van overmatig alcoholgebruik zal leiden tot hoofdpijn, hypergevoeligheid aan licht en geluid en dehydratatie. Ook je reactievermogen, coördinatie, kracht en atletisch vermogen zullen zakken. Je zal sneller vermoeid zijn, doordat je lichaam minder in staat is lactaat af te drijven. Dit komt doordat je lever overuren draait om alcohol toxines in je bloed te zuiveren. Ook wanneer je de daaropvolgende dag wedstrijd hebt, is het af te raden. Er is echter geen bewijs dat 1 of 2 consumpties de prestatie negatief zouden beïnvloeden. Beperkte consumptie zou helpen tegen zenuwen.

Heeft alcohol een effect op je prestatie als voetballer?

Alcohol werkt diuretisch, waardoor de nieren extra urine produceren. Je lichaam verliest vocht via urine. Alcohol zorgt voor een verminderde spierwerking doordat het de opname van belangrijke mineralen en vitamines zoals kalium, natrium en magnesium belemmert. Deze mineralen zijn vitaal voor een goede werking van de spieren. Pre-hydratatie is belangrijk. Een vochtverlies van meer dan 2% van het lichaamsgewicht vermindert al de sportprestatie.

Wat met alcohol na intensief sporten?

Het tast je re-hydratatie aan, verhoogt je ‘spierkater’ of verlate spierpijn, ook gekend als Increases Delayed-onset muscle soreness (DOMS). Alcohol vertraagt de vervanging van spierglycogeen.
Uit onderzoek blijkt dat bij inname van voldoende koolhydraten en vocht na de inspanning, lijkt het consumeren van een “normale” hoeveelheid alcohol (tot 0,5 g/kg lichaamsgewicht, ongeveer 4 standaardglazen) geen negatief effect te hebben op hydratie en glycogeenopbouw.

Beïnvloedt alcohol het hart?

Alcohol zet je hartspier onder druk. Als je sport heb je al een verhoogde hartslag. Insiders geven aan dat spelers zoals Wayne Rooney vaak onderworpen worden aan strenge controles binnen de club. Urine en bloedcontroles alarmeren snel eventueel misbruik. Het probleem is dat wanneer spelers een gaatje vinden in hun agenda ze in één avond een hele periode zonder alcohol willen ‘compenseren’. Voor een lichaam van een atleet dat deze hoeveelheden niet gewend is, is dit extra gevaarlijk.

Helpt sporten een kater uit te wissen?

Sporten om een kater te bevechten is af te raden. Door toedoen van alcohol ontstaat een tekort aan vocht, waaronder in je hersenen. Dit veroorzaakt de welbekende hoofdpijn, wat wij een kater noemen. Door sport verlies je nog meer vocht, waardoor je kater almaar zwaarder wordt. Kiezen voor rust en veel water na een kater is het beste plan.

Conclusie

De sportmedische staf van Chelsea zal er uiteraard op toezien dat naast het glas alcohol er voldoende voedingsstoffen en vocht tot zich zullen genomen worden. Het principe van slaan en zalven wordt wellicht toegepast. Conté staat gekend als een veeleisend coach, en komt hierin zijn spelersgroep tegemoet. Excessen zullen wellicht niet door de beugel kunnen. Op alle niveaus pleit ik ervoor de gevolgen op korte en lange termijn bespreekbaar te maken. Dergelijke artikels kunnen een verkeerde impact hebben op onze jeugdvoetballers. Willen we de cultuur doorbreken is opvoeding/educatie cruciaal.

Auteur: Stijn Lintermans, Head Of Physical Department YR KV Mechelen

(bron: provbal.be)


Reageer en verdien 2 downloadpunten

Uefa A-coach
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Laatst bewerkt: 31 dec 2016 09:30 door admin.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
02 jan 2017 17:12 #422 door werner demaerel
werner demaerel antwoordt op het onderwerp: Heeft Conté (Chelsea) gelijk om alcohol toe te staan?
hoi

als alles maar met mate gebeurd

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer Informatie klik hier
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Trainervoetbal
Nieuw en GRATIS: Rondos / Positional Games (31blz) trainervoetbal.com/index.php/down… pic.twitter.com/G9EY8AOskt
Trainervoetbal
Dave Bellens maakt alvast gebruik van onze powerpoint-template. Jij kan dat ook... GRATIS te downloaden via… twitter.com/i/web/status/9…

1 retweet

Trainervoetbal
Deelnemen aan de actie kan na inloggen en op de deelnameknop te klikken (zie afbeelding) pic.twitter.com/j06Uf7DRXF
 

Enquête

Ik vind deze website ...